Bachelor thesis | Film- en literatuurwetenschap (BA)
closed access
In een steeds verder globaliserende wereld is het normale koek geworden dat steeds meer culturen elkaar beïnvloeden door vermenging. Met processen zoals kolonisatie en diaspora in onze geschiedenis...Show moreIn een steeds verder globaliserende wereld is het normale koek geworden dat steeds meer culturen elkaar beïnvloeden door vermenging. Met processen zoals kolonisatie en diaspora in onze geschiedenis is migratie en de generaties die hieruit zijn voortgekomen een, vaak controversieel, onderwerp geworden van contemporaire geschiedenis. Immigranten en de generaties die na hen komen, eerste tot vierde generatie en zelfs verder de toekomst in, scheppen nieuwe culturele netwerken en beïnvloeden de maatschappij waarin zij leven. Dit schept het debat over in hoeverre culturen en identiteiten elkaar kunnen beïnvloeden. Hoe worden mensen die van twee culturen eten beïnvloed door culturele praktijken die origineel niet van hen zijn? In dit essay bekijk ik dit debat nader met behulp van de analyse van culinaire praktijken van migranten in literatuur. De bereiding en het eten van voedsel zijn cultureel divers, zodoende dat familie en identiteit zeer sterk verbonden zijn aan culinaire tradities. Immigranten brengen deze culinaire tradities mee uit hun thuisland om zo gedeeltelijk hun eigen cultuur te preserveren op nieuwe plekken. Daarnaast worden nieuwe praktijken overgenomen van de nieuwe thuislocatie, een proces van culturele assimilatie. Bij assimilatie van culturele praktijken, in dit geval culinaire, wat is de invloed op de identiteit van de desbetreffende immigrant? Is culinaire assimilatie essentieel voor culturele hybriditeit en in hoeverre helpt hybriditeit de integratie? Wat voor voorbeelden geeft de literatuur ons hiervan?Show less