Dit onderzoek betreft een groep van zes unieke, rijk gegraveerde zestiende-eeuwse Engelse vergulde zilveren schalen – zogeheten spice dishes. Deze werden in 1573-1574 gemaakt voor de Engelse...Show moreDit onderzoek betreft een groep van zes unieke, rijk gegraveerde zestiende-eeuwse Engelse vergulde zilveren schalen – zogeheten spice dishes. Deze werden in 1573-1574 gemaakt voor de Engelse staatsman William Cecil, 1e Baron Burghley (1520-1598) om te worden gebruikt bij banqueting. Banqueting was een bijzonder verschijnsel binnen de zestiende-eeuwse Engelse tafelcultuur. Rond 1520 ontstond aan het Engelse hof het gebruik om na sommige maaltijden zoete lekkernijen – banqueting stuffe – te serveren aan een select gezelschap in een speciaal daarvoor gebouwde ruimte – een banqueting house. Dit gebruik werd gaandeweg overgenomen door de adel en de gegoede burgerij. Zestiende-eeuws Engels zilveren banqueting-vaatwerk is zeldzaam en er is relatief weinig onderzoek naar verricht. Over de specifieke context waarin spice dishes werden gebruikt en over William Cecil is wel veel bekend. Om meer inzicht te verkrijgen in de functie van Burghley’s schalen wordt onderzocht hoe met name de iconografie ervan zich verhoudt tot hun eigenaar en tot de context waarin ze werden gebruikt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een combinatie van kunsthistorische en cultuurhistorische literatuur en primaire bronnen die betrekking hebben op zestiende-eeuws Engels zilver, op William Cecil en op een aantal belangrijke componenten van banqueting, waaronder banqueting houses en banqueting stuffe. Deze methode biedt aanvullende inzichten in de functie die deze spice dishes voor Burghley vervulden en in de functie die banqueting-vaatwerk in het algemeen had voor de Engelse adel rond 1575. De bevindingen bieden een aantal aanknopingspunten voor nader onderzoek naar de materiële cultuur van banqueting.Show less