Achtergrond. In de eerste jaren van een kind vinden belangrijke veranderingen plaats in de voeding. Deze periode heeft dan ook grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Het is dus...Show moreAchtergrond. In de eerste jaren van een kind vinden belangrijke veranderingen plaats in de voeding. Deze periode heeft dan ook grote gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. Het is dus belangrijk dat ouders goed worden geïnformeerd over gezonde voeding van hun kind. Een probleem waar professionals tegenaan lopen, zijn ouders die minder goed te bereiken zijn in de samenleving. Een manier om hen te bereiken en de informatievoorziening te verbeteren is door te onderzoeken wat de behoeften van ouders zijn. Daarom richt dit onderzoek zich op de informatiebehoeften van ouders met kinderen tussen de 0 en 2 jaar die aangesloten zijn bij JES Rijnland, met betrekking tot gezonde voeding. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de GGD Hollands Midden. Methode. Er is literatuuronderzoek en kwalitatief onderzoek middels semi-gestructureerde interviews gedaan. De steekproef bestond uit vijf vrouwelijke participanten, tussen de 36 en 40 jaar. Deze zijn geworven via contactpersonen bij JES Rijnland. Op de locaties van JES Rijnland zijn tijdens de speelgroepen de interviews afgenomen. De interviews zijn geanalyseerd via Atlas.ti. Resultaten. Literatuuronderzoek laat zien dat ouders behoefte hebben aan een gesprek met een professional, waarin zij algemene, preventieve informatie over gezonde voeding bespreken. Echter kwam in ander onderzoek naar voren dat preventieve informatievoorziening niet direct leidt tot gedragsverandering. Daarentegen kan gedrag volgens andere literatuur wel veranderd worden wanneer ingezet wordt op het veranderen van de omgeving en wanneer er meer persoonlijke aandacht is. De resultaten uit de interviews laten zien dat ouders op dit moment informatie krijgen via een professional of een kennis. Deze krijgen zij via een gesprek of via een mail of magazine. Daarnaast krijgen ouders momenteel informatie over de eerste hapjes, gezonde voeding en over recepten en allergieën. Het bleek dat ouders veelal behoefte hebben aan informatievoorziening via persoonlijk contact, en dat de professional het meest wordt vertrouwd. Ouders verschillen in hun mening over het preventief of curatief informeren. De onderwerpen waar ouders behoefte aan hebben zijn het omgaan met kieskeurig eetgedrag van hun kind, leeftijdsgerelateerde informatie, en het introduceren van nieuwe smaken. Conclusie. Uit dit onderzoek kan geconcludeerd worden dat ouders behoefte hebben aan informatievoorziening via persoonlijk contact met een professional over specifieke onderwerpen. Het is belangrijk dat ouders goed worden geïnformeerd, omdat de eerste jaren van een kind de basis leggen voor hun smaakontwikkeling en levensstijl rondom voeding. Toekomstige onderzoeken zijn nodig om de kennis omtrent het thema informatievoorzieningen van gezonde voeding te vergroten.Show less